Contents

Datamatiker: Studiestart

Jeg startede på Datamatikeruddannelsen i august 2019 på CPH Business i Kgs. Lyngby.
Det har jeg skrevet lidt om på de efterfølgende sider fordi, at jeg selv savnede mere konkret information om undervisningen da jeg startede.

Du kan læse mere om semestrene her:

Generelt om datamatikeren

Ja, “Datamatiker” er en lidt danglish titel - den engelske version hedder “Academy profession in Computer Science” hvis man går op i titler.
Som datamatikerstuderende er det ikke formålet at lære et bestemt programmeringssprog såsom C#, C++, Java, JavaScript eller python.
Formålet er, at lære at programmere med (Næsten) alt hvad det indebærer!

Det resulterer typisk i, at man bliver ret fortrolig med to eller flere af ovenstående sprog. De fleste vil dog sande, at det ikke er programmeringssproget som fylder mest, men de metoder, mønstre og tanker der ligger bag funktionerne og programmeringen.

Desuden undervises der også i emner såsom systemudvikling (Det kunne være agil udvikling og bl.a. outsourcing mm.), hardware, API’er, backend og frontend, webudvikling, security, games, databaser, AI, Machine learning, adskillige frameworks mm. Nogle af disse emner er obligatoriske imens andre emner er valgfagsspecialer.

Datamatiker eller datalogi?

Jeg har ikke læst datalogi og kan derfor ikke anbefale det ene frem for det andet.
Mit umiddelbare indtryk er dog at:

Teorien fylder meget mere på datalogistudiet.
Datalogerne går mere i dybden med hardware og selve opbygningen af programmeringssprog samt computer arkitektur og har ofte bedre forudsætninger for at gå teoretisk til værks, hvad angår beregninger om effektivitet mm. På datalogi er der bl.a. også undervisning i diskret matematik.

Generelt fylder matematikken og algoritmer væsentligt mere på datalogi. Hvis man vil vide mere om dette kan man finde undervisingsplaner og studieordninger på fx. københavns univeristets hjemmeside.
Datalogens bachelor tager, i skrivende stund (2021), ca. 3 år hvorimod datamatikeren tager ca. 2½ år.

Det praktiske er nøgleordet for datamatikerstudiet.
Som datamatiker bliver der skrevet kode, stort set, hver eneste dag på studiet og der er rig mulighed for at prøve tingene af.
Der gås mere i dybden med det praktiske og en god, nyuddannet datamatiker er rigtig godt klædt på til at fungere i en virksomhed fra starten af.

Mht. matematik har vi ikke haft noget nævneværdigt og personligt forstår jeg ikke det pt. gældende krav om matematik på B-Niveau.
Desuden har vi igennem studiet arbejdet med flere, nye teknologier som der er efterspørgsel på i erhvervslivet hvilket er enormt positivt.

Hvis du vil læse mere om hvert enkelte semester for en kommende datamatiker har jeg skrevet lidt om disse på de følgende sider.